‘Windy City Rehab’ Season 3 Episode 8 Synopsis: Alison Victoria attacks a Beverly home

In the world of Windy City Rehab, the Beverly neighborhood on Chicago’s South Side is the suburbs. It’s not, but the eighth episode of season three is titled “Suburban Stunner,” so it’s only natural that host Alison Victoria thinks she’s out of town.

The Beverly house on Thursday night’s episode certainly needed a little update, so here’s what happened on this week’s episode.

Spoilers ahead!

The house

Owners Danielle and Lenny Bell lived in New York City for 13 years, and when it came time to buy a home, they decided to return to Chicago with their two young children. They bought their four bedroom, two and a half bathroom home in Beverly for $491,000.

They met Victoria in front of the house at 8938 S. Hoyne Ave. and immediately the designer insisted on painting the house black and white and installing new windows.

Alison Victoria was commissioned to redesign this Beverly home on Thursday night’s episode of “Windy City Rehab.”

Screenshot of Video/HGTV

“This house has a lot of meaning and something very special,” remarked Victoria.

Built in 1912, the home looked dated inside — the walls were covered in floral wallpaper and the downstairs rooms were partitioned. But the Bells didn’t want an open concept, so Victoria suggested combining living and dining rooms to create a better flow, and leaving a long passage between those rooms and the kitchen. Danielle Bell already had plans for her dream kitchen, which needed remodeling to make it work.

Upstairs, the Bells wanted a true “oasis” for their bedroom, with a large closet and ensuite bathroom. They also had a relaxation room off their bedroom that Victoria wanted to extend onto the flat roof to build those amenities.

The couple had a $250,000 renovation budget, and without tearing down too many walls, Victoria seemed confident of staying the course.

“Danielle and Lenny Bell are dream customers. They know what they want, but they trust my expertise,” she said.

the rehab

Demolition of the home began while Victoria and lead designer Kristy convinced Danielle Bell to choose a lighter color for hardwood floors throughout the home. She happily agreed.

While meeting the general contractor at the home, Victoria received an oddity of a text message from architect Jeremiah, who said the home was “listed”. As a result, the relaxation room extension had to be scrapped.

“How did we get this far and now comes a milestone?” asked Victoria while on the phone with Lenny Bell.

“Can I take back the receipt for this thing?” Lenny asked.

Victoria referred the couple to an attorney to help decide what to do next, but demolition of projects with permits continued.

After identifying some vintage trunks she would like to find, Victoria went to Salvage One to find a mantel, cabinets, a jamb and a front door. She found a sideboard for handyman Ari to use as a base for the built-in bookshelves in the passageway and for a mantelpiece.

Inside the house, Ari video-called Victoria to discuss projects. He planned the post on the stairs and Victoria showed him where she wanted the mantel and bookshelves. He also had to create a series of joists for the kitchen ceiling that was to be raised.

Now, with projects in hand, the designer headed to Aris Farm in Wisconsin to select stains for the mantel and bookshelves. They chose a shade of green that goes somewhat with the green and red stained glass windows on either side of the living room mantle. Victoria told him that she hated the red glass and intended to have it removed. The two also realized they needed to redesign the kitchen hood.

The projects came together indoors when Ari arrived for installation day. The newly sculpted hood matched and Victoria showed off the newly fitted stained glass.

The end

Keeping their eyes closed as they entered, Danielle and Lenny Bell screamed with excitement as they first saw their new home.

Danielle Bell wowed with her dream kitchen, complete with a cooktop island and engineered stone countertops. The passage now had fixtures on either side, and their green color blended with the green stained glass.

Upstairs, the relaxation room next to the main suite had been split into a nice sized closet and full bathroom for the parents while the kids had their own bathroom on the same floor.

“Working with Alison was a dream,” said Danielle Bell.

“Her delicate balance of bringing in new stuff but also finding old stuff from parts of Chicago that nobody else would look for is really, really masterful,” added her husband.

Although the couple didn’t get the upgrade, they stayed within their $250,000 budget.

“I really wanted to do the house for her,” Victoria said at the end of the episode. “I didn’t think I’d be able to do that when we found out it’s a landmark, but everything happens for a reason, and here we are.”

Leave a Comment